Blaha felújítása: WC az aluljáróban, több fa és és új épület a téren - látványtervek

Blaha felújítása: WC az aluljáróban, több fa és és új épület a téren - látványtervek

A főváros közleménye szerint az aluljáróba teszik az új nyilvános WC-t, a térre pedig több fát ültetnek.

Egy kisebb épületet is felhúznak új rendezvényhelyszínnek.

Az uniós közbeszerzési értesítőből épp hétfőn derült ki, hogy 10 millió forinttal megdrágult a Blaha Lujza tér átépítésének tervezése, illetve hogy több mindennel is gond van: a téren lévő nyilvános WC helyett például másikat kell tervezni, és a liftet sem lehet odatenni, ahova eredetileg tervezték.

A Főpolgármesteri Hivatal ezzel kapcsolatban hétfőn délután közleményt adott ki, amelyben azt írták, a tervezés a Közlekedés – Fővárosi Tervezőiroda, valamint az UVATERV konzorciumának munkájával 2018 júliusa óta tart, jelenleg az építési engedélyek megszerzésénél tartanak.

A tervezési munka várhatóan a nyár elejére zárul le, ekkorra készülnek el a kivitelezési tervek is, az építkezés pedig várhatóan ősszel indul, és körülbelül egy évig tart majd. A Blaha Lujza tér és a tér alatti aluljáró mellett a Somogyi Béla utcát is felújítják, az egész beruházás becsült költsége pedig 4 milliárd forint, amely fővárosi és kormányzati forrásból áll rendelkezésre.

Az egyeztetések és a tervezési munka során felmerült többletfeladatok miatt a felújítás véghatárideje és a tervezés díja tekintetében is módosult már a tervezésre kötött szerződés, de a tervezés lezárásának határideje most 2019. május 22., összege nettó 148,5 millió forint.

 

A tér felújításáról azt írták:

 * A csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, új gyalogos átkelőhelyeket hoznak létre.

 * Felújítják az aluljárót, de bővítik is a tér irányába: egy BKK-ügyfélközpontot és az új nyilvános illemhelyet is ide teszik, ezekhez lifteket is építenek.

 * Részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is: a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra is. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

 * A teret jelenleg széttagoló szervizúthálózat átszervezésével egy egységes, kiterjedt zöldfelületet is tartalmazó közteret akarnak létrehozni.

 * A térre építenek egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló – az egykor itt álló Nemzeti Színház örökségét felidéző – épületet, amely előtt egy egybefüggő térrész adhat majd helyet akár nagyobb rendezvényeknek is.

 * A téren található fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, fasort telepítenek a Rákóczi út jelenleg aszfaltozott középszigetébe is – ideiglenesen, azzal a tudatos szándékkal, hogy a Rákóczi út később megvalósuló fejlesztésig (amikor ezeket a fákat majd áttelepíthetik) kifejthesse jótékony hatását.

 * Két MOL Bubi közbringa gyűjtőállomás lesz a téren: a jelenleg is üzemelőt áthelyezik a József körút mellé, emellett egy újat telepítenek a Márkus Emília utcában.

 * Több kerékpártámaszt is kihelyeznek a térre.

 * A tér felújításával összhangban átépül a Somogyi Béla utca egészen a Gutenberg térig, igazodva a Palotanegyedben már lezajlott korábbi utcafelújításokhoz.

 * Az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház, a Corvin tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemléki homlokzatát felújítja.

 * Pára- és vízjátékok is kerülnek majd a térre.

A Főpolgármesteri Hivatal hozzáteszi, a Fővárosi Önkormányzat, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat által egyaránt elfogadott koncepciót részletesen bemutatták a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében megtartott lakossági fórumon, emellett több ízben egyeztettek arról a Józsefvárosi Önkormányzat építészeti-műszaki tervtanácsával is, és a közlemény szerint a konzultációkon részt vevő szakemberek és a helyi lakosok megfontolásra érdemes javaslatait is beépítették a felújítási tervekbe. A tervezett átalakításokról egyeztettek a Magyar Kerékpárosklubbal is, de még a jövőben a teret kulturális eseményekkel megtöltő intézményekkel is tárgyalni akarnak.