Budapesten is bemutatják a Anyám, a nyolcadik kerület című darabot

Budapesten is bemutatják a Anyám, a nyolcadik kerület című darabot

Közel egy évvel a balatoni ősbemutató után a budapesti közönség is láthatja az Anyám, a nyolcadik kerület című monodrámát.

Pál Dániel Levente, Az Úr Nyolcadik kerülete című könyve nyomán készült előadást Znamenák István rendezte, a főszerepet Vida Péter alakítja.

Él egy fiú a nyolcadik kerület közepén. Nem túl okos, de a szíve nagy. Nem tudni, hány éves, de nem is nagyon öregszik. Ahogy benne az értelem, úgy állt meg körülötte az idő. Anyujával lakik egy lakásban. Meg egy káddal. Egy mindenre alkalmas káddal. Lehet abban álmodozni, utazni, képzelegni, aludni, félni, elbújni, és bizony még fürdeni is. Irigylik is a szomszédok a kádat, nekik erre nem telik, kitalálnak hát mindent, hogy kéredzkedhetnének át – legalább egyszer ebben a nyomorult életben kipróbálni, milyen is a dolce vita. Róluk szól ez a monoKRÓM KÁDráma… na meg persze erkölcsről, felnövésről, szegénységről, és nem utolsó sorban az életről és a halálról!

„Az ősbemutató valamivel kevesebb mint egy éve, a balatonboglári Kultkikötőben volt. A darab a Balaton-parton is nagy sikert aratott és reményeink szerint a történet helyszínéhez közelebb eső, budapesti premier is elnyeri majd a közönség tetszését” – mondta a darabot forgalmazó Kultkikötő alapító igazgatója, Nagy Viktor, aki a főszereplő Vida Péterrel és a rendező Znamenák Istvánnal koprodukcióban álmodta színpadra a több szempontból is különleges történetet – amelyet Az Úr Nyolcadik kerülete című könyve nyomán a szerző, Pál Dániel Levente dolgozott át

„A nyolcker valahogy elérte azt a státuszt a köztudatban, hogy akkor is artikulálódik benned valami viszony, ha soha nem jártál ott. Ez egyrészt betudható a kerület sok évtizeden keresztül »gondozott« rossz hírének: ott mindig történt valami, ami az emberekből még most is előhív valamiféle értelmezési keretet, sztereotípiákat” – fogalmazott a szerző, aki kerületi lakosként éveken át gyűjtögette a később könyvvé rendezett történeteket.

„Nem is tudom, hogy van-e még olyan hely, ami ennyire sokféleképpen különbözik: egyszerre szép és csúnya, szakrális és pogány, megható és profán – és még nagyon hosszan lehetne sorolni az ellentéteket” – nyilatkozta a darab kapcsán Vida Péter, aki 2019. április 26-án erről az ezerarcú kerületről, és az ott játszódó történetről mesél majd a közönségnek. A bemutató helyszíne a Premier Kultcafé lesz.