Most már Budapestnek is van 5G-je

Most már Budapestnek is van 5G-je

A Vodafone elindította Budapest első állandó, élő 5G bázisállomását.

A hálózat képességeit két 5G-s készülék közötti videóhívással, valamint egy 5G kapcsolaton keresztül távvezérelt autóval mutatta be.

A videóhívás volt az ország első élő, saját frekvencián létrehozott 5G-s mobil kapcsolata.

A Vodafone Magyarország május 23-án, IX. kerületi székházának tetején telepítette a főváros első állandó, élő 5G bázisállomását. A felavató eseményen a Vodafone az országban elsőként csatlakoztatott két 5G képes Samsung S10 okostelefont állandó 5G-állomására és bemutatott egy távolról, 5G-kapcsolaton keresztül vezérelt autót.

"Az újgenerációs mobil- és vezetékes hálózatok olyan lehetőségek előtt nyitják meg a kapukat, amik forradalmasíthatják az egész gazdaság működését. Optimisták vagyunk a digitális társadalmat és innovációt előre mozdító technológiákat illetően, és célunk, hogy az általuk nyújtott előnyökből az egész ország részesüljön. Hogy mindezt elérhessük, ma egy jelentős lépést tettünk azáltal, hogy bemutattuk, mire képes a főváros első állandó, saját frekvenciánkat használó 5G bázisállomása" - mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

A rendezvényen Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára úgy vélte, Magyarországon az embereknek és a Magyarországon működő vállalkozásoknak stabil, jó minőségű, gyors és megfizethető 5G-hálózatra van szüksége.