Hamarosan gyorsvasút visz a Hableány városába

Hamarosan gyorsvasút visz a Hableány városába

Az elkövetkező években megvalósulhat a már hosszú ideje többször is tervbe vett Budapest-Varsó gyorsvasút.

Az érintett visegrádi négyek: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország miniszterei megállapodtak a beruházásról - számol be az eseményről a turizmus.com a magyarepitok.hu cikkére hivatkozva.

A nyilatkozat szerint a zöldmezős beruházásban felépülő, kétvágányú, legalább 250 kilométer/órás sebességű vasút megvalósíthatósági tanulmánya másfél-két év év alatt készül el, a szakemberek novemberben ülnek össze.

A Budapest-Pozsony-Brno-Varsó útvonalra tervezett vasút várhatóan csak a négy városban áll meg. A megvalósíthatósági vizsgálatok során egy 700-900 kilométer hosszú vasúti pályát építenek, mely alkalmas a 250, 300 és 350 km/h-s sebességgel haladó vonatok közlekedésére is, melyek várhatóan évente 500 ezer embert szállítanak majd. Emellett megterveznek legalább négy, egyenként 250 ezer fő ellátására alkalmas intermodális csomópontot is az érintett városokban. Az útvonalon várhatóan több alagutat is építenek majd, Duna- és Odera-hidat húznak fel, illetve legalább két helyen jelentős közúti átvezetés is történik.

Varsó eredeti neve, a Warszowa a népi etimológia szerint egy legendából ered, melynek főszereplői egy Wars nevű halász és egy Sawa nevű, Visztulában élő hableány voltak. A 17. század második félétől Varsó címerében helyett is kapott ez a bizonyos sellő, méghozzá karddal és pajzzsal a kezében, az óvárosi piactéren pedig szobrot is emeltek a képzeletbeli lénynek.