Az őszi szünetre ígérik a városligeti játszótér megnyitását

Az őszi szünetre ígérik a városligeti játszótér megnyitását

Az őszi szünetre időzítve, október 26-án nyílik meg a városligeti Nagyjátszótér, írja az MTI.

A parkrész több mint 13 ezer négyzetméteres, és 50 különleges játékelemmel szolgálja majd a gyerekeket. A játszóteret a megújított Millennium Házával (korábban Olof Palme Ház) egy napon adják át a nagyközönségnek, mondta a projekt miniszteri biztosa.

Baán László szerint a városligeti gyermekbirodalomban minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg- és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítettek.

Baán szerint az „eddig elkészült intézmények és közösségi terek is bizonyítják, hogy a megújult Liget minden elemében többet és jobbat fog nyújtani látogatóinak, mint eddig”.

A játszóelemeket úgy válogatták össze, hogy korosztályonként csoportosítva megfelelően fejlesszék a kulcskompetenciákat és a kognitív képességeket. 6 különféle csúszda, 10-féle hinta és körhinta, 4-féle forgójáték, 3 homokozó, 7-féle egyéni és páros rugós játék, 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles mászó komplexum, 10, földbe süllyesztett trambulin és hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal várja a gyermekeket, mondta.

A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, így az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani. A rendhagyó játékok közül több arra is alkalmas, hogy a család közösen játsszon, a különleges hálós szerkezetek elbírják a szülők a súlyát is.

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Liget Budapest projekt csaknem ezer építész, tájépítész, előkészítő mérnök és egyéb szakember összehangolt munkája eredményeként valósul meg.

A Nagyjátszótér a Városliget délkeleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet, a területet egy másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítés védi, melyen öt bejáratot alakítottak ki. A játszótér szerkezetét úgy tervezték, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik mozgásukat, írja az MTI, a külső részek felé haladva a nagyobb gyerekek számára találhatóak attrakciók. Más, ingyenesen használható játszóterekhez képest a városligeti Nagyjátszótéren animátorok fogják a biztonságos játékot és a családok eligazodását segíteni.

A fejlesztésekkel gondoltak a kismamákra is, a baba-mama hintával akár már a pár hónapos csecsemők is kipróbálhatják a ringatózást, és a parkrészben nyugodt, szoptatásra alkalmas részeket különítettek el, ahol pelenkázni is lehet.

A játszóeszközöket Európa legelismertebb, nagy tapasztalattal rendelkező cégei gyártják és szállítják, azok mindegyike biztonságos, és megfelelnek a legszigorúbb hazai és Európai Uniós szabványoknak. A nyitást megelőzően intenzív tesztüzemet tartanak, melynek során különböző óvodás-iskolás csoportok előzetesen kipróbálhatják a játékokat, és a visszajelzéseik alapján zajlanak a szükséges finomhangolások, mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.