Egy Budapest-minisztériumot is mérlegelnek

Egy Budapest-minisztériumot is mérlegelnek

Egy tárca nélküli Budapest miniszteri poszt létrehozása is a lehetőségek között szerepel Karácsony Gergely győzelme után - mondták az atv.hu-nak fideszes és kormányközeli források.

Orbán Viktor az önkormányzati választások után néhány nappal, a balatonalmádiba kihelyezett Fidesz-frakcióülés előtt a Hír TV-nek azt nyilatkozta - de, a portálunkhoz kiszivárgott információk szerint a zárt tanácskozáson is azt mondta, hogy ugyanolyan bátor és magabiztos kormányzást vár az elkövetkező időszakban, mint az előző kilenc évben, mert összességében a kapott szavazatok alapján továbbra is megvan a támogatás a kormány programja mögött. Budapestet illetően úgy véli, hogy el kell fogadni az emberek döntését, neki pedig jelenleg pusztán annyi a dolga, hogy esélyt adjon Karácsony Gergelynek a jó kormányzásra. Ezzel kapcsolatban elmondta: a megállapodásokat, melyeket Tarlós Istvánnal kötött továbbra is érvényben fogják tartani.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, az a dolga, hogy együttműködjön Karácsonnyal, hiszen Magyarország egy demokrácia, ahol az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy az érdekükben működjenek együtt. A kormány korrekt viszonyt alakított ki az önkormányzatokkal, ez pedig pártállástól függetlenül így lesz a jövőben is - hangoztatta a miniszterelnök az interjúban.
 
Azt ugyanakkor fideszes forrásaink szerint “kezelni kell”, hogy október 13-án elveszítették  Budapestet. A budapestiek büntetése emiatt nem lenne célravezető, különösen, ha a budapestiek rokonszenvét 2022-re, a parlamenti választásokra vissza akarják nyerni. Ezért a nagy fejlesztéseket, projekteket tovább fogják vinni.
 
Az atv.hu-nak fideszes és kormányközeli források is azt mondták az elmúlt napokban, hogy egy tárca nélküli Budapest miniszteri poszt létrehozása is a lehetőségek között szerepel. Karácsony Gergely győzelme után nem biztos ugyanis, hogy elég lesz egy Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárság a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség keretein belül - fogalmazott egyik forrásunk.

Tarlós István a miniszterelnök főtanácsadója lesz, de nem foglalkozik aktuálpolitikával és budapesti kérdésekkel a jövőben - erről a múlt héten a főpolgármester nyilatkozott az atv.hu-nak.