Valóban saját vagyonával felel majd a közös képviselő jövő évtől?

Valóban saját vagyonával felel majd a közös képviselő jövő évtől?

A napokban több híroldalon is megjelent a BKIK (Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara, továbbiakban kamara) közlésén alapuló hír, miszerint 2020. január 1-jétől aztán jajj lesz minden „kókler” közös képviselőnek

De mi is az igazság, pontosan milyen változások lépnek életbe jövőre, amik csodát tesznek a szakmában?

„Saját vagyonával felel a jövőben a közös képviselő a hibáiért, a mulasztások miatt akár 5 millió Forint pénzbírságra is büntethetik. A jövőre életbe lépő szigorú törvényi változások miatt nem érdemes a szükséges szakmai tudás nélkül társasházkezelőnek állni, a közös képviselők többsége jelenleg mégis mindenfajta szakmai előképzettség nélkül végzi munkáját. „

Ezzel a felütéssel kezdi a hírt a kamara a honlapján. Azonban az igazság az, hogy azok, akik üzletszerűen végzik ezt a tevékenységet, a PTK szerint eddig is feleltek - cégformától függően -, a vagyonukkal az okozott károkért, sőt, szakmai képesítéssel is rendelkezniük kellett (OKJ – Társasházkezelő) és ezek 2020-ban sem fognak változni.

Akikre a kamara a bejegyzésében utalhat, azok az Intéző bizottságok vagy a lakók közül kikerülő közös képviselők, nekik viszont jövőre nem lesz kötelező a szakképesítés megszerzése és a PTK szerint ők is feleltek eddig a tevékenységükért. Tehát igazából ilyen szempontból itt sem lesz változás.

A valós változás két részből áll: az egyik (ami igazából nem is annyira új, hiszen 2018 óta van napirenden), hogy a társasházak törzslapjára fel kell vezetni a közös képviselő nevét, elérhetőségét, illetve le kell adni az éves beszámolót az arra kijelölt hatóságnak. Ezzel a résszel csupán annyi a probléma, hogy a mai napig nem jelent meg hozzá végrehajtási rendelet, ezért került elhalasztásra az eredeti, 2019. január 1-jei életbelépés. Tehát senki nem tudja, hogy igazából hova kellene ezeket az adatokat felvezetni cirka három hónap múlva.

A másik változás, hogy a társasházi törvényben kibővítésre került a jegyzői felügyeleti (törvényességi felügyelet) rész azzal, hogy amennyiben a törvénytelen működés a közös képviselő vagy intéző bizottság magatartása miatt nem állítható helyre (mondjuk nem hív össze közgyűlést), akkor közvetlenül a közös képviselőt/intézőbizottságot is bírságolhatják, és ezért a bírságért a társasház nem köteles helytállni.