Tudjátok melyik volt Soroksár legrégebbi vendégfogadója?

melyik volt Soroksár legrégebbi vendégfogadója

A volt beszálló vendéglő épülete Soroksár valószínűleg legrégebbi megmaradt épülete.

Levéltári kutatások alapján az állapítható meg, hogy 1727-től működött Soroksáron a Grassalkovich Antal tulajdonában lévő uradalmi vendéglő.

Ebből az évből ismert az első bérlő neve is: Neumann Andrásé. 1732-ben egy minden soroksári patrióta által ismert név tulajdonosa a vendéglő bérlője, aki nem más, mint Forster János Jakab. Igaz, a levéltári igen szűkös adatok nem utalnak az épület helyére, de elhelyezkedése az akkori Soroksár-puszta legfontosabb pontján, a Pest-Nagyvárad, és a Pest-Pétervárad felé vezető útvonal elágazásánál lehetett, ahogy a malom is bizonyára ide épült néhány évtizeddel korábban.

A délről és keletről a pesti piacokra gabonát, szénát, tejtermékeket és egyéb árukat szállító lovaskocsik a kora hajnali indulás előtt itt pihentek meg éjszaka, és valószínűleg a piac végeztével a hazafelé vezető út előtt is a távolabbról érkezettek.

Az épület a történelme során többes funkciót látott el, itt kapott helyet a mindenkori bérlő, majd tulajdonos lakása, a söntés, és mellette egy rendezvények megtartására alkalmas nagyterem. De helyet kapott benne istálló, sertés vágó- és feldolgozó helyiség. Az épület alá is benyúló pincében volt egy jégverem is. Az udvar közepén pedig egy magas kocsiszín állt, mely a megrakott szénásszekerek befogadására volt alkalmas.

Az udvaron található kút tanúsága szerint 1909-ben Klötzl Károly volt a fogadó tulajdonosa egészen az 1930-as évekig. A következő tulajdonos Drexler Jánosné lett. 1944-ben a visszavonuló német csapatok a közeli patakhidat felrobbantották minek következtében a fogadó tetőszerkezete is súlyosan megsérült, majd 1956-ban egy szovjet tankból kilőtt lövedék okozott tetemes rombolást az épület déli sarkában. 1950-ig működött az épület beszálló vendéglőként.

Az ma már nem állapítható meg, hogy a jelenleg is álló épület mikor épült, de a malom után a második legrégebbi hely, amely eredeti funkcióját több évszázadon keresztül megőrizte. Így hát kiemelt védelmet érdemel a volt beszálló vendéglő épületegyüttese.

Forrás:
ittlakunk.hu