Így alakítanák át a Böszörményi utat

Így alakítanák át a Böszörményi utat

A Böszörményi úton „nem sétálóutcát, hanem sétálásra, kényelmes gyalogosközlekedésre alkalmas járdákat hoznánk létre” – fogalmazott a minap Hapszné Tarcsafalvi Eszter, a XII. kerület főépítésze a Hegyvidék újságban.

Hogy ez mit takar?

 

  • A Böszörményi úti társasházak előkertjeit hivatalosan ugyan meghagynák a tulajdonukban, de bevonnák az átalakításba, melynek során szélesebb járdát alakítanának ki.  A lépcsőket rámpával hidalnák át, a kereszteződéseknél a becsatlakozó mellékutcák útpályáinak szintjét a járdákéval egy szintre emelnék, illetve a jelenlegi szigetszerű villamos- és buszmegállókat összekapcsolnák a járdákkal. Magyarán: kétoldalt hatalmas, széles járdafelületek volnának, az úttest szűkülne. 
  • A megállókat az alacsonypadlós CAF villamosok számára méreteznék. A peronok hosszát megnövelnék 48 méterre.
  • Mindkét oldalon lehetne parkolni, a járdákkal párhuzamosan. A parkolósáv 2,5 méter széles volna.
  • Az autókat nem tiltanák ki a Bösziről, de legföljebb 30-cal volna szabad haladniuk, éspedig a villamossíneken. 
  • Az autóforgalom várhatóan csökkenne, a várakozások szerint legalább 20 százalékkal.
  • A lakók félelmeivel szemben nem akarnának itt vigalmi negyedet. 
  • Új lámpákat helyeznének el a "Böszin". 
Sokan aggódnak azért, mert a Királyhágó térnél, ha a megállóban áll a villamos, és még esetleg egy busz is, az összeszűkült úttesten az autók feltorlódhatnak, s hosszú időre beállíthatják az út forgalmát. A BKK azzal igyekszik nyugtatni a kedélyeket, hogy ha jól állítják be a lámpákat, nem lesz ilyen baj. 
 
A terveket egyébként a főváros megbízásából a BKK dolgozta ki, a XII. kerületi önkormányzat pedig egyeztet a "Böszin" fekvő társasházakkal az előkertek ügyében.
 
Forrás:
ittlakuk.hu