Sztrájkra készülnek a Vasutasok

Sztrájkra készülnek a Vasutasok

A Vasutasok Szakszervezete csaknem egyhangúlag döntött a munkabeszüntetés mellett, miután a november óta húzódó bértárgyalások során eddig még nem sikerült megállapodni.

A többi érdekképviselet is hajlik a sztrájkra, hétfőn jöhet erről bejelentés – írja a Magyar Nemzet.

Kotter József, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke a lapnak azt mondta, hogy a többi érintett érdekképviselettel pénteken egyeztetnek, és a tervek szerint hétfőn jelentik be a tervezett munkabeszüntetés részleteit. Hogy hány szervezet csatlakozna még a munkabeszüntetéshez, arról nincsenek pontos információk, viszont szerdán a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének országos elnöksége is jelezte, hogy a munkabeszüntetés mellett van, és a másik fontos szakszervezet, a VDSZSZ Szolidaritás is hasonlóan foglalt állást. A lap szerint előfordulhat, hogy a BKV-nál is lesz valamilyen szolidaritási akció.

A MÁV-nál november óta húzódnak a bértárgyalások. A munkavállalói oldal 5 százalékos alapbérfejlesztést és a létszámhiánnyal küzdő területeken 2,7 százalékos differenciált bérfejlesztést követel. A MÁV kezdetben 0,5 százalékos differenciált bérfejlesztést és az alapbér további fél százalékának megfelelő nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést javasolt. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a vasúttársaság vezetése azóta hajlandó lenne a béremelés mértékét növelni, de csak kevesebb mint a felét ajánlotta annak az öt százaléknak, amit az érdekképviseletek kérnek.

Forrás:
vs.hu