Térkép készül kerekesszékeseknek

Térkép készül kerekesszékeseknek

Már több magyarországi településnek és a főváros jó pár kerületének kész az akadálymentes térképe, amely kerekesszékeseknek nyújt segítséget - mondta a térképet készítő Route4you tapasztalati szakértője.

Vincze Zoltán azt mondta: nemcsak azokat a járdákat, utakat jelölik meg, ahol egy kerekesszékes is tud közlekedni, hanem megjelölik az akadálymentes intézményeket, üzleteket is.

"A Route4you, egy leendő telefonos applikáció, amelyet úgynevezett navigációnak készítünk, de a navigáció térkép nélkül nem működik. Mi most a térképezéssel foglalkozunk, bejárjuk és felmérjük telefon segítségével a helyeket. Ahol mi el tudunk menni, ott bármelyik sorstársunk vagy egy kismama is képes elmenni" - mondta Vincze Zoltán, a Route4you tapasztalati szakértője.

Hozzátette: a térképezés célja, hogy a navigáció majd ebből a felmért anyagból dolgozzon. Most olyan önkormányzatokat és partnereket keresnek, akik segítenek a felmérésben. Budapesten, a belvárosban az V. és VI. kerület egy részét illetve Székesfehérvár nagy részét már felmérték, most kezdik Óbudát is feltérképezni.

"A cél az Európai Unió, Amerika vagy akár az egész Föld, mert az a lényeg, hogy A-ból a B-be el tudjunk jutni" - fogalmazott Vincze Zoltán.

A Route4you tapasztalati szakértője a térképezés részleteivel kapcsolatban elmondta, hogy az akadályozottságot mérik fel. Azt, hogy hol lehet kerekesszékkel elgurulni, hol van padka, lépcső, hol van lejtő vagy rosszul elkészített rámpa. Ahol nem tudnak kerekesszékkel átjutni, ott alternatív útvonalat próbálnak keresni és megmutatni.

"A másik cél a helyek felmérése, hiszen hiába van célom és hiába indulok el otthonról, ha maga a célállomás akadályozott. Tehát nemcsak útvonalakat mérünk, hanem helyeket, helyszíneket, a szállodától kezdve a gyógyszertárakig, minden olyan helyet, ahová vásárlóként eljuthatunk" - hangsúlyozta Vincze Zoltán.

Kiemelte: a felmérésbe tartoznak az intézmények is, hiszen sajnos rengeteg olyan intézmény létezik, különösen vidéken, amely nem akadálymentesített. Ezeket az intézményeket is fel kell mérni és kijelölni az alternatív útvonalakat, mert sok helyen nem a főbejáratot jelölték ki a kerekesszékeseknek, hanem más útvonalakat.

"Ezeket mind meg kell mutatnunk, hogy ne várakozzon vagy keresgéljen feleslegesen az ember, hanem pontosan tudja, hová kell menni" - jegyezte meg Vincze Zoltán.

Mint mondta, a kész térképek elérhetők az interneten, nyilvánosak és letölthetők, lehet használni őket. Van jelmagyarázat, és a feltérképezett helyeken megtalálható az összes mozgássérült vécé, parkoló és minden olyan megoldás, amely segíthet a mozgássérülteknek.

"A kerekesszék feltalálása óta ez a legjobb segédeszköz, ami egy fogyatékkal élő segítségére lehet" - fűzte hozzá a Route4you tapasztalati szakértője.

Forrás:
inforadio.hu