Így lesz szépen az enyészeté a Budagyöngye Kórház

Így lesz szépen az enyészeté a Budagyöngye Kórház

Több mint 14 ezer négyzetméteres, ősfás telken állnak a Budagyöngye Kórház épületei a II. kerületben, a Tárogató út 84-90. szám alatt.

Az 1920-ban emelt régi épületek három évtizedig kolostorként szolgáltak, s miután a Szent Ferenc Leányai ápoló rendet a háború után feloszlatták, évekig pártiskola működött bennük. 

1956-tól Gyermek-tüdőgyógyintézet és iskola volt, majd Megyei Tüdőgyógyintézetként funkcionált. 1975-ben jelent meg itt az első belgyógyászat. Ekkor vált az intézmény a Rókus (Semmelweis) Kórház Tárogató úti kihelyezett egységévé. 
 
1985-ben az intézet önálló Pest megyei kórház lett. 1995-ben megszűnt a tüdőosztály, a korábbi kardiológiai, és diabetológiai osztály mellett krónikus belgyógyászat kezdte meg működését. 1997-ben a kórházat visszacsatolták a Rókus Kórházhoz. 2007 nyarán az épületet kiürítették. Minden egység az anyakórházhoz, a belvárosban most is működő Rókushoz került.
Azóta üresen áll.
 
A Budagyöngye Kórház épületeit sokszor próbálták már eladni, Négy éve árverést is kiírt a Pest Megyei Önkormányzat, de nem akadt vásárló a korábban 900 milliósra értékelt ingatlan-együttesre. 
 
Fiorrás:
ittlakunk.hu