Húsz vasúti kocsit gyárt a MÁV

Húsz vasúti kocsit gyárt a MÁV

Húsz nagy sebességű, nemzetközi közlekedésre is alkalmas vasúti kocsit gyárt hamarosan a MÁV, a közbeszerzés után indulhat is a gyártás, írta a Magyar Hírlap hétfői számában.

Tíz másodosztályú, és tíz olyan változat készül, amelyek mozgáskorlátozottak számára is igénybe vehető és biciklit is lehet rajtuk szállítani.

A kocsik Szolnokon, valamint a dunakeszi járműjavítóban készülnének. A gond csak az, hogy Szolnok járműjavító, nincs felszerelve olyan műszerekkel és gépekkel, amelyek ilyen jelentős sorozatgyártásra lennének alkalmasak, ráadásul eleve drágítja a gyártást, hogy két helyszínen történik. Mondjuk szükség van még némi átalakításra az eredeti tervekhez képest, mert a németek szóltak, hogy ők olyan kényelmetlen székeken nem fognak ülni, mint ami a prototípusban szerepel.

A hónap elején megjelent kormányhatározat szerint a következő években további száz kocsit gyárthat le a MÁV. A száz jármű 30 milliárd forintba kerül, a kormány arról döntött, hogy 2018-ban 4,8 milliárd forintot, 2019-ben pedig további 10 milliárd forintot szükséges betervezni a költségvetésbe. A fennmaradó 15,2 milliárd forintot is az állam fizeti ki, korábban elmaradt kiadásokat térít meg.

Forrás:
index.hu