Vácig épül meg a gyorsforgalmi út a fővárostól

Vácig épül meg a gyorsforgalmi út a fővárostól

Gyorsforgalmi úttá építik át az M2-est Budapest és Vác között, és 2018-ig az M4-es új szakasza eléri a román határt. 

Eredményes közbeszerzés esetén az év végén megkezdődhet az M2-es 2x2 sávos gyorsforgalmi úttá fejlesztése a főváros és Vác közötti szakaszon – adta hírül tegnap a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. 

A jelenleg húsz kilométeres útból tizenhárom kilométer 2x1 sávos, amely 2x2 sávra épül át a dunakeszi csomópontig betonelemek beiktatásával, és a meglevő burkolatot is átépítik. Sződligetnél új csomópont létesül a jelenlegitől – ahol csak gyalogos- és kerékpáros- közlekedés lesz – nyolcszáz méterrel északra, így megszűnik az átjárónál régóta fennálló veszélyhelyzet. A NIF tájékoztatása szerint átépülnek a főpálya aluljáróhídjai, s ahol szükséges, zajvédő falat és erdőt telepítenek.

A Magyarországon épülő autópálya 2018 végéig eléri a magyar–román határt Nagyvárad közelében, Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szerint – idézték tegnap erdélyi lapok a szerdai, nagyváradi fórumon elhangzott kijelentést. A Krónika napilap szerint az államtitkár azt mondta: a jövő héten adják át az építési területet a kivitelezőnek a Debrecen déli részétől Berettyóújfalu felé vezető szakasz megépítésére, amely az M4-es autóutat is bekötve jut el a magyar–román államhatárig. A Bihari napló a távirati iroda beszámolója szerint azt idézte, hogy az M35-ös Debrecentől Berettyóújfaluig történő meghosszabbítása nettó 69 milliárd forintba kerül.

A másik ágon az M4-es éri el Berettyóújfalut, s az út innen Ártándig épül nyolcvanegymilliárd forintos költséggel. A munkát az ősszel kezdik és 2018 végéig kell befejezni.

Tasó László tegnap Szombathelyen elmondta: ütemesen halad a megyei jogú városokat a gyorsforgalmi úthálózatba bekapcsoló program. Napokon belül 431 milliárd forintnyi közbeszerzési kiírás jelenik meg útépítésekre.