Napokon belül megérkezik a piacokra a zamatos szigetvári paradicsom
A cég üvegházait a térségben nyerhető termálvíz segítségével fűtik, és biológiai növényvédelmet alkalmaznak.
Március első napjaiban megjelenhet a piacokon a hazai termesztésű paradicsom, amit korszerű agrotechnikával termesztenek a Szeszico Kft. szigetvári Kertészetének üvegházaiban, írja a bama.hu.
Március elejétől, egészen november végéig kapható a kellemes klímájú üvegházakban termelt vegyszermentes paradicsom. A szigetvári kertészet üvegházaiban a termések jelezték, hogy hamarosan a piaci standokra kerülhet az ízletes gyümölcs.
A növényeket ültetés után elágaztatjuk, a korai ültetésnél kis tőszámmal indulunk, utána felszaporítjuk a hajtásszámot, igazodva az egyre több bejövő fényhez, tehát minél későbbi az ültetés annál több hajtásra van szükség, hogy kihasználjuk a bejövő fénymennyiséget – nyilatkozta a Baranya megyei hírportálnak Illés Gábor telepvezető.
A két üvegházban, húszezer négyzetméteren megtermelt paradicsom a Baranya, Tolna és Somogy megyei kereskedőkhöz és viszonteladókhoz, valamint a nagybani piacokra, köztük a budapestire kerül.
Szigetváron holland hidro-kultúrás módszerrel termesztik a paradicsomot, melynek lényege, hogy a paradicsomot kőzetgyapot gyökértartó közegbe ültetik, amely a talajt helyettesíti, és ezt szövi be a növények gyökere. Speciális csöpögtetőrendszeren keresztül érkezik a vízben oldott tápanyag a gyökerekhez, amelyet a kőzetgyapotból vesznek fel a növények.
A cég üvegházait a térségben nyerhető termálvíz segítségével fűtik, és biológiai növényvédelmet alkalmaznak, a Hollandiából behozott rovarok, a ragadozó poloskák, atkák és fürkészdarazsak pusztítják el a növényi kártevőket.
Magyarországon a Szeszico Kft. üzeme a modern technikának köszönhetően kimagasló termésátlaggal, négyzetméterenként nagyjából 50 kilogramm paradicsomot termel.
- Forrás:
hellodelsomogy.hu