Munkáspárt programjai

A Magyar Munkáspárt programja

Miért van az?

Egy szabályt ismerünk:

A Munkáspárt Budapesti honlapja

Fogjunk össze a jövőnkért

Támogatni kívánom anyagilag a Munkáspártot

Megjelent A Szabadság legújabb száma: Megjelent A Szabadság legújabb száma:

Levelezésem

PayPal adomány

Hírlevélre feliratkozás

[Form hirlevel not found!]

Mégis lesz könyvhét a Vörösmarty téren

Mégis lesz könyvhét a Vörösmarty téren

Futótűzként terjedt el a hír, hogy az idén nem engedélyezik az Ünnepi Könyvhét megrendezését a Vörösmarty téren. Közösségi portálokon nagy felháborodás kerekedett ebből.

Gyorsan kiadtak azonban egy hivatalos cáfolatot, melynek lényege, hogy ilyesmiről szó se volt

Ennek ellentmondani látszik az, amit Kocsis András Sándor a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete elnöke mondott. E szerint a Fővárosi Önkormányzathoz berendelték egy munkatársukat, és ott szóban közölték vele a rossz hírt.

Múlt hét pénteken délelőttre a Fővárosi Önkormányzathoz berendelték a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) munkatársát, aki az Ünnepi Könyvhét előkészítésével foglalkozik, mondta el a Népszavának Kocsis András Sándor elnök. Ott szóban közölték vele, hogy meg akarják tisztítani a Vörösmarty teret, csak a tavaszi és a karácsonyi vásárt akarják ott engedélyezni. Ez hetven nappal a könyvhét megnyitása előtt történt. Azt is mondták, hogy a főváros Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága elnapolta a döntést, de az elnök és az alelnök úgy döntött, hogy nem kívánják engedélyezni a rendezvényt. A MKKE munkatársa kérte, hogy ezt adják írásban. A válasz az volt, hogy elég érthetően elmondták, a kolléganő majd közli az illetékesekkel, biztos megjegyezte. Azt is mondták, hogy a bizottság jövő kedden ül össze, hogy végleg döntsön.

Magyarország legnagyobb múltú kulturális eseményét 88. éve tartják május végén, június elején. Egyetlen évben, 1957-ben maradt el, mert az írók szolidaritásból nem kívántak részt venni az ünnepi könyvhéten. 1944-45-ben is megrendezték. Az elmúlt évtizedekben a megnyitó és a fő események helyszíne a Vörösmarty téren volt. Az eseményt egyébként Magyar Örökség-díjjal is kitüntették. Az emberek becsukott szemmel mentek a kedvenc könyvkiadójukhoz, mert van egy nemes tradíció, hogy melyik, hol található a téren - emlékeztetett Kocsis András Sándor. Szerinte egy ilyen rendezvény esetében fölöttébb fontosak a tradíciók, és ezek közé tartozik a helyszín is. Ezúttal azonban a Nemzeti Múzeum kertjét javasolták. De tud róla, hogy a kormány tavaly novemberben döntött arról, felújítják a múzeum kertjét. Heteken belül kiírják a pályázatot, nagy valószínűséggel még az idén elkezdődnek a munkálatok. Ez annyit jelent, ha ezúttal még tarthatnának is ott könyvhetet, jövőre biztosan nem. Nem beszélve arról, hogy az érinthetetlen zöld terület miatt is, a helyet alkalmatlannak tartják a rendezvényre. Ami nem érthető, hogy kinek árt a Vörösmarty téren, inkább büszkének kellene rá lenni - vélte.

Tarlós István főpolgármesternek tegnap reggel 9 órakor a MKKE elküldte a levelét. Mire Varga Zsolt főtanácsadó telefonált, hogy kedden 11 órakor a főpolgármester, aki addig alaposan tájékozódni kíván arról, hogy mi történhetett, találkozik Kocsis András Sándorral. Annak alapján, amit a MKKE elnöke elmondott, különösnek tűnik az a közlemény, amit a Főpolgármesteri Hivatal tegnap délután eljuttatott az MTI-hez. Eszerint az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínét Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt, a főváros Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának elnöke és Kocsis Máté alelnök is támogatja. A sajtóban megjelentekkel ellentétben a Vörösmarty téren nem lesz parkoló, és az említett bizottság már korábban döntött arról, hogy a téren rendezik meg a könyvhetet. Hozzátették, hogy a Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság március 8-i ülésén arról döntött, hogy a Vörösmarty tér Harmincad utca felőli részére adható közterület-használati engedély parkolás céljára A közterület-használatra kiadott terület a Vörösmarty téren megrendezendő események megtartását és a tényleges rendezvényi terület nagyságát nem érinti, így a könyvhét által igényelt területet sem - írták. "Egyidejűleg azonban szeretnénk kijelenteni, hogy a rangos kulturális rendezvénnyel tett kivétel nem jelenti azt, hogy a főváros közterületi állapotának rendezését szolgáló koncepció érvényesítéséről a főváros a jövőben lemondana" - áll a közleményben.

A Főpolgármesteri Hivatal arra reagált, hogy a Magyar Narancs, a 444.hu és a 24.hu portálokon olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint az illetékes bizottság olyan döntést hozott, amellyel a könyvhét rendezvényt "kidobta", "száműzte", "kifúrta" a Vörösmarty térről, áll az MTI-ben.

Forrás:
nepszava.hu