Munkáspárt programjai

A Magyar Munkáspárt programja

Miért van az?

Egy szabályt ismerünk:

A Munkáspárt Budapesti honlapja

Fogjunk össze a jövőnkért

Támogatni kívánom anyagilag a Munkáspártot

Megjelent A Szabadság legújabb száma: Megjelent A Szabadság legújabb száma:

Levelezésem

PayPal adomány

Hírlevélre feliratkozás

[Form hirlevel not found!]

Új életre kel Budapest legrégebbi zsinagógája

Új életre kel Budapest legrégebbi zsinagógája

Felavatták Budapest legrégebbi zsinagógáját, amelyben évtizedekig tévéstúdió működött.

A kedd este zsúfolásig megtelt óbudai zsinagóga felújítása 2010-ben kezdődött, miután az épületet megvásárolta az Egységes Magyar Izraelita Hitközség.

Az ünnepségen Köves Slomó vezető rabbi és Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője is beszédet mondott.  

„2009 őszén fölhívott egy ismerősöm, és megkérdezte, hogy nem akarok-e véletlenül zsinagógát venni.  Kicsit elcsodálkoztam, mert sok mindent próbáltak már nekem eladni, de zsinagógát még nem. Azt sem tudtam hirtelen elképzelni, hol lehet a zsinagógák piaca, az eBayen?” - idézte fel Köves Slomó a történet kezdetekeit. Ez a hat évvel ezelőtti váratlan telefonhívás vezetett odáig, hogy kedden újra felavatták a csaknem teljesen renovált zsinagógát.

Nem kis munka volt, hiszen a II. Világháború és a holokauszt tragédiája óta nagyon hányattatott sorsa volt az épületnek. Az 50-es évek végén államosították, ezután többször váltott funkciót: menedékháznak, múzeumnak, 1978-tól pedig a Magyar Televízió stúdiójaként is használták az épületet.

Süsü és ima

„Harminc évvel ezelőtt, amikor a Süsü, a sárkány-t forgatták itt, vagy Vágó István épp a Ki mit tud? valamelyik műsorát vette fel a gyerekekkel, nem gondoltuk volna, hogy egyszer eljön az a nap, mikor ebben a házban ismét megszólal Jákob hangja és hallatszik az ima” – mondta a vezető rabbi, aki nem tud másik olyan zsinagóga épületről a világon, amelyik ilyen kört írt le, mint ez, hogy visszakerült a zsidókhoz, miután egyszer elvették tőlük.

Forrás:
origo.hu