Munkáspárt programjai

A Magyar Munkáspárt programja

Miért van az?

Egy szabályt ismerünk:

A Munkáspárt Budapesti honlapja

Fogjunk össze a jövőnkért

Támogatni kívánom anyagilag a Munkáspártot

Megjelent A Szabadság legújabb száma: Megjelent A Szabadság legújabb száma:

Levelezésem

PayPal adomány

Hírlevélre feliratkozás

[Form hirlevel not found!]

Nem kell új szuperkórház, a rohadó régieket kell visszarántani a szakadék széléről

Nem kell új szuperkórház, a rohadó régieket kell visszarántani a szakadék széléről

Napok óta azt találgatja a sajtó, hogy lesz-e új szuperkórház a fővárosban.

A legfrissebb információk szerint még egyáltalán nem biztos, hogy nem.

Az egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaság konferenciáján az újságíróknak arról beszélt, hogy az Inforádióban elhangzott szavait nem megfelelően vágták össze, nem állított olyat, hogy egészen biztosan nem alakítanak ki új intézményt.

Ónodi-Szűcs Zoltán megszólalásaitól függetlenül szakmai források azt állítják, hogy a fővárosi fejlesztések kapcsán óriási a káosz az Emmi-ben és a tárgyalóasztaloknál is. Több, félkész, inkább ötletszerű felvetés párhuzamosan van napirenden – bár a jövő évi költségvetést már elfogadták.

De valóban szükség lehet egy új kórházra? Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint nem.

"Még egy kicsit több is a kórházi ágy a fővárosban, mint szükséges lenne, viszont a kórházak katasztrofális állapotban vannak. Nem lehet megtenni azt, hogy egy bizonyos körzet lakóit favorizáljuk, építünk nekik 50-80 milliárdért egy kórházat, a többieket pedig a lerohadt állapotok között hagyjuk. Még akkor is bőven elég az ágy, ha figyelembe vesszük, hogy a kapacitás 40 százalékát nem helyi betegek, hanem a Pest és más megyékből érkezők teszik ki"

-állítja a szakember, aki hozzáteszi: bízik abban, hogy a kormány – szemben a Fidesz frakció tavalyi bejelentésével – a három centrum kialakítására vonatkozó államtitkársági javaslat mögé áll, a szakmai realitásokra ugyanis ez egy átgondolt, megvalósítható válasz lenne.

"Az elmúlt 5-10 évben annyit fejlődött az orvosi technológia, hogy jóval kevesebb ágy is elég, a meglévő kapacitások funkcionális elosztása és a hatékonyság növelése a kulcskérdés"

De mi is az a kiemelt centrum? Sinkó Eszter szerint három olyan kórházat kell elképzelnünk, amelyek  minden szakmai profilt magukba foglalnak és sürgősségi centrumként is működnek, a többi intézmény – decentrum – pedig segíthetné a munkájukat. Értesülései szerint ezt a forgatókönyvet a szakma is támogatja.

Forrás:
24.hu